Fyra drömmare fulla av gästfrihet och kreativitet

 

I livets många vägskäl finns både enkla och utmanande alternativ. Vi som hälsar dig välkommen hit till oss på Ruders Egendom valde att följa drömmen om att få ta hand om en gammal herrgård. Den 1 mars 2024 var nycklarna till alla dessa fantastiska byggnader våra.

Det är en svindlande känsla att flanera mellan salonger och rum i herrgården. Att blicka ut över landskapet just här där Västergötlands vackraste odlingslandskap så sakteliga börjar ändra karaktär. Bara en bit bort finns Vätterns stränder och Tivedens vildmark. Våra hjärtan blir alldeles varma när vi ser ut över den lummiga trädgården från terrassen, när vi hör sorlet av våra kafégäster som trivs och umgås vid borden. Vi älskar herrgårdslivet!

Ett (ganska) spontant köp av en herrgård har förvandlat våra yrkesliv i en riktning vi inte trodde var möjlig. Ruders är vår bästa plats på jorden – och vi vill dela detta vackra hem med dig.

Tarja, Thomas och Alma som idag driver Ruders egendom, sittandes i en fåtölj
Veronica restaurangchef på Ruders egendom förbereder efterrätt till en grupp gäster
herrgårdshunden golden retriverthiken Maja sittandes i trappan vid terassen

Herrgårdsteamet

Tarja

Efter ett långt och intensivt arbetsliv på olika chefsbefattningar inom detaljhandeln sa hon upp sig för att bara ta det lugnt och få mer tid för sina barnbarn. Familjen har en sommarstuga några kilometer från Ruders Egendom och när herrgården kom ut till försäljning kunde hon inte släppa tanken… Hon förälskade sig i platsen vid första besöket. Tarja äger fastigheten tillsammans med sin man Thomas. Mamma till Alma.

Thomas

Vaktmästare på Ruders Egendom, vilket är den perfekta fritidssysselsättningen för en person som på vanlig arbetstid är platschef på en framgångsrik entreprenadfirma med fokus på bland annat mark- och anläggningsprojekt. Listan på idéer och visioner för den drygt 30.000 kvm stora herrgårdsparken är lång. Thomas äger fastigheten tillsammans med sin fru Tarja.

Alma

Entreprenör och målare som nu har fått en hel herrgård med tillhörande byggnader att utöva sitt hantverk och alla sina andra kreativa förmågor på. Renovering, färgsättning och inredning – drömmen kommer att pågå for ever. Alma är dotter till Tarja och matte till golden retrievertiken Maja, som är världens gulligaste fotomodell (eller hur!?).

Veronica

Framför allt restaurangchef på Ruders Egendom, men som en nyckelperson i verksamheten arbetar hon helt enkelt med det som ska göras på herrgården. Det varierar, kan man säga. Bakar, städar, välkomnar boende, kafégäster och konferensdeltagare, inreder och dekorerar, projektleder bröllop och event. Veronica har jobbat inom besöksnäringen och hotell- och restaurangbranschen i hela sitt liv. Hennes bakverk, smörrebröd och belgiska våfflor har snabbt blivit favoriter på menyn. Hennes kreativitet och smakkänsla synkar utmärkt med ett herrgårdskök! Veronica är inte släkt med någon av de andra i teamet.

metallskylt med texten Ruder i versaler
två gamla antika stolar står vid en vägg med träpanel och blommig tapet
antik pall med sidentyp på Ruders egendom
närbild av gammal kristallkrona
kakelugn med mässingslucka på Ruders egendom

Ruders historia är vävd av människor och företagsamhet

Från början var Ruder en by bestående av två så kallande mantal, Sörgården och Nolgården. På 1600-talet uppläts hälften åt officeren Måns Dahlsköld, som tjänat i den svenska armén under Karl X Gustaf och Karl XI. För egendomens del innebar århundradena som följde en kedja av generationsskiften, nya förvärv av gårdar, konkurs och ägarbyten. Under 1700-talet var Ruders Egendom den största i Kyrkefalla socken och innefattade totalt 5 000 tunnland och 22 utgårdar.

1967 såldes Ruder till Uppsala universitet som drev verksamheten fram till 1999. Därefter styckades egendomen upp, markerna köptes och brukas idag av Prästgården i Tibro. Ruders Egendom med herrgården och övriga byggnader i anslutning till parken har sedan dess varit i privat ägo.

Huvudbyggnaden uppfördes under 1600-talet men är om- och tillbyggd vid flera tillfällen. Det har ursprungligen funnits två magasinsbyggnader. Den som finns kvar och idag används vid bröllop, konferenser och event byggdes på 1850-talet. Dagens fastighet består även av en rättarbostad, arrendatorsbostad och ladugård.

Flera byggnader och verksamheter är rivna. Här har funnits bland annat bränneri, tegelbruk och kvarn. Kvarnen var i drift in på 1940-talet.